Køkkenskriveri
SvinekæberAf Benny Doré den 20. april 2010
Der er mange svine- eller oksekødsudskæringer der ikke finder vej til de danske spiseborde, men eksporteres som delikatesser til f.eks. middelhavslandene. Mærkeligt at de mange danske turister ikke har taget dem til sig på samme måde som pizza og pasta.
Som eksempler på de gode sager vi overlader til andre kan nævnes oksehaler, svinekæber og brisler. Jeg vil helt opgive at reklamere for hjerne, lever, nyrer eller testikler.
Da vores yngste søn i overmod spurgte sin favoritslagter om svinekæber, blev resultatet, at der efter et par uger og nogle misforståelser angående den mindste størrelse på leveringen, lå 5 kilo svinekæber i vores fryser. Plus den samme mængde i det nordjyske, til glæde for søn, svigerdatter og børnebørn.
På ovenstående foto er der svinekæber på bordet. Kæber kan enten tilberedes sprængt, kogt eller braiseret. I dette tilfælde er de braiseret i æblemost der sammen med kalvefond koges ind, så den glaserer om kødet. Som tilbehør ses kogte selleri og æbletern med revet peberrod. Og resultatet blev en ret med lige dele intens og pikant smag, der blev heldigt ledsaget af en let afkølet hvidvin fra Sardinien.
Hvidvinen fik for øvrigt de maksimale 3 glas i den italienske vinguide Gambero Rosso. Det fortjente den så sandelig også, men er desværre snart udsolgt i den gode årgang 2008. Har netop bestilt de sidste kasser som er tilbage i Danmark. Hvis jeg nu bilder kunderne ind at den kun kan gå til svinekæber, så kan det være de sidste flasker holder sommeren over.