Gianfranco Alessandria
Gianfranco Alessandrias vine er som ham selv. Lidt lukkede og reserverede til en begyndelse, men hvis man giver begge lidt tid åbner de sig og byder på gæstfrihed og hjertevarme. Gianfranco Alessandria er et lille familieejet vinbrug, hvor Gianfranco med hjælp fra sin hustru Bruna og sin datter Vittoria laver Smukke og velstrukturerede vine med et godt lagringspotentiale. Tidligere tiders fokus på saft og kraft bliver i dag på forbilledlig vis balanceret af en større friskhed og elegance.
På nuværende tidspunkt ejer Alessandria 5,5 ha jord og lejer 1,5 ha, alle på en af Monfortes bedste cru marker, San Giovanni. De sydøst vendte marker ligger i den vestlige del af Monforte d´Alba i retning af Novello og Barolo. Den årlige produktion andrager i omegnen af 45.000 flasker. I princippet kunne al Barolo herfra flaskes som enkeltmarksvin, men marknavnet figurerer alene på den mest ambitiøse Barolo. Hovedparten af produktionen er koncentreret om Barolo (1,8 ha) og Barbera d’Alba, men herfra findes også en dejlig Dolcetto d’Alba fra gamle planter. Absolut top-vine herfra er Barolo San Giovanni og Barbera d’Alba Vittoria, der hver især tåler sammenligning med de bedste vine indenfor deres klasse.
Alessandria flaskede sin første Barolo i 1991 (1000 flasker!), og solgte 1992 som bulkvin, fordi han ikke fandt kvaliteten tilfredsstillende. I en udfordrende årgang som 1993 modtog han de eftertragtede tre glas i Gambero Rosso. Dermed blev der for alvor sat fokus på vinene herfra. Vi har haft fornøjelsen af at følge Gianfranco Alessandria lige siden starten.
I 1995, hvor marken fik cru-status, flaskedes den første Barolo San Giovanni, som lige siden har været suppleret af den imponerende og stabile Barolo normale. Barolo San Giovanni kommer fra 45+ år gamle planter og lagres 24 måneder med et udbytte på 35 hl. pr. ha. Barolo lagres 24 måneder på ca. 25 % nye franske barriques. Begge vine repræsenterer kraftfulde og dog elegante fortolkninger af Barolo, helt i overensstemmelse med Alessandrias territorio.