Franco Pacenti
Lokaliteten Canalicchio ligger på Montalcinos nordlige side. Således er der flere producenter der bærer dette navn, eller lader det indgå i firmaets navn. Således også Canalicchio –Franco Pacenti. Faktisk er der også flere producenter, der hedder noget med Pacenti. Mulighederne for misforståelser er derfor mangfoldige, så man skal lige være sikker på, at det er den samme producent, man taler om.
Foto: francopacenti.it
Vinhuset ligger på nordsiden af Montalcino for foden af Montalcino 'monolitten'. Når man om vinteren for første gang kommer kørerne nordfra mod Montalcino i et relativt fladt og opdyrket månelandskab, er det med en vis forbavselse, at man ser Montalcino-bjerget. Det ser næsten ud som om, at en kæmpemæssig hånd har har placeret en stor sten på et relativt fladt areal.
I et bælte påmellem 250–500 meter over havets overflade finder man på nordsiden nogle af de bedste marker i Montalcino. Vinene i dette område besidder ofte en stor elegance kombineret med en god koncentration. I en højde af ca. 300 meter har Franco Pacenti – Canalicchio sine i alt 38 ha , heraf er 10 ha under vin. Herfra produceres der årligt 5.000–10.000 flasker Rosso di Montalcino og 15.000-20.000 flasker Brunello. Klart under hvad der potentielt kunne produceres ifølge lovgivningen.
Markerne er tilplantet i perioden 1980 til 2002 – alene med Sangiovese. Jordbunden er blandet, rig på ler og kalk (argilla). Opbindningen er 'cordone speronato bilaterale' (dobbelt cordon) med græstilplantning mellem rækkerne. Familien har holdt til i Montalcino siden starten af sidste århundrede. I 60’erne købte Rosildo og QuCanalicchio aerea 1inta Pacenti gården Canalicchio. Første årgang af deres vin var 1968. Azienda Agricola Franco Pacenti tager sit nuværende navn og mærket Canalicchio i 1988, da Franco og Carla overtager firmaet. I dag tager børnene, Lisa, Serena og Lorenzo også aktiv del i firmaet.
Lisa, Serena, Lorenzo og franco Pacenti. Foto: francopacenti.it
I den lille men veldisponerede kælder står de store fade. Der gæres på ståltanke med ret lange macerationer på skallerne. Vinen lagres på de store botti af slavonsk eg (27–50 hl). Brunello skal lagre minimum fire år sammenlagt og fem år for Brunello Riserva. Vinene fra Franco Pacenti – Canalicchio besidder en fin teglstensfarve. Med et klassisk og traditionelt udtryk af røde bær, kirsebær, tobak, læder og mineralitet. Kraftige og alligevel elegante. Ågangene få oftest lov til at skinne klart igennem. Kølige ågange har tit en frugt af hindbær, jordbær og røde kirsebær. Lidt varmere årgange kan oftest have en frugt af røde og mørke kirsebær og et strejf af mynte. Stilen er oftest lidt underspillet, ret præcis i sin frugt, der på fornem vis balancerer den oftest livlige syre. Kan i kølige årgange faktisk godt minde lidt om en piemonteser. En gennemgående traditionel stil, der klart vinder ved lidt flaskelagring.