Nervi Gattinara Vigna Valferana 2014


Navn: Nervi Gattinara Vigna Valferana
Land: Italien
Region: Piemonte
Område: Gattinara DOCG
Vinhus: Nervi Conterno
Vintype: Tør rødvin
Druer: 100% Nebbiolo
Årgang: 2014
Alkohol: 13,5%
Indhold: 75 cl.
Varenr: 109300
Lagerstatus:Årgang udsolgt
Få 10% rabat på enkeltflasker
Bestil mindst
6 flasker med snitspris på min. 300,- kr.
eller 12 fl. med snitspris på min. 200,- kr.
Det var med stor glæde, at vi i april 2018 erfarede, at Roberto Conterno havde købt 90% af aktierne i huset Nervi i Gattinara. Men hvordan kunne det gå til, at Roberto Conterno, der i den grad er indbegrebet af verdensklassevine, som altid har holdt sin produktion inden for en enkelt barolo-kommune (Serralunga d’Alba), og som ikke nødvendigvis sætter lighedstegn mellem forandring og fremskidt, nu har besluttet sig for at investere stort i Gattinara? Baggrunden er, at Roberto Conterno kender vingården Nervi mere end godt. Hans tætte venskab med stedets tidligere ejer, norske Erling Astrup, gjorde, at han jævnligt havde sin gang på gården. Roberto var fascineret af den helt specielle vulkanske/lerholdige jord i Gattinara beliggende smukt ved foden af Monte Rosa. Jorden og den nordligere placering bidrager til at lave ranke og elegante vine, med et flot lagringspotentiale. Mod nord beskytter Monte Rosa mod de kolde vinde, og garanterer passende nedbør og en konstant brise. Kvaliteten af leret i jorden er meget høj og kun sammenlignelig med jorden i Serralunga d’Alba i produktionsområdet for Barolo. Den vulkanske klippejord og fraværet af kalk bidrager til områets karakteristiske og vigtige syre. Gradvist krøb stedets ”genuis loco” således ind under huden på ham, og han var ikke et sekund i tvivl om potentialet. Roberto Conterno ønsker at løfte Gattinara til nye højder, siger han selv.

Hele appellationen for Gattinara er blot på 120 ha. Den altovervejende del er beplantet med Nebbiolo (lokalt kaldet Spanna) og en lille smule Vespolina og Uva Rara. Nervi ejer 27 ha og producerer i dag godt 120.000 flasker årligt. Huset er et af de ældste mærker i Gattinara og gå tilbage til starten af 1900 tallet. Druerne dyrkes på lokaliteterne Casacce, Caravoglie, Valferana og Molsino. Vinstokkene er mellem 10–40 år gamle og beliggende i 290-420 meters højde. Ettore Bornate har taget sig af markerne siden 1973, og ønolog påstedet er Enrico Fileppo, der i mere end 30 år har været garant for traditionerne på stedet.

Vinene fra Nervi har en raffineret og karakteristisk rankhed, der gradvist afgiver et mere generøst udtryk via en vis lagring på store fade. Valferana marken besidder et højt indhold af jern og magnesium, seks gange højere end andre områder der producerer Nebbiolo. Første skrevne kilde på denne mark er dateret 1228, hvor Rufus Musso i et pergamentpapir solgte sine marker. Molsino-marken danner et naturligt amfiteater vendt mod syd og andrager 14,5 ha. Allerede i 1471 refereres der i et dokument til marken ”Molexinum”, som en af områdes absolut bedste marker.

Vinkældrene er fra det det nittende århundrede og har en konstant og naturlig temperatur. Nervi bruger kun store fade med en størrelse mellem 750 liter og 7600 liter. Til stabilisering af vinen benyttes store cementfade, og til gæringen benyttes en naturlig gær udvalgt fra egne marker. Den malolaktiske gæring sker spontant i løbet af foråret. Til gæringen af Valferana og Molsino benyttes gæringsfade af træ. Den officielle minimumslagring fra konsortiets side angiver en obligatorisk lagring på tre år, heraf to på fad. I erkendelse af deres vines ranke struktur, vælger Nervi at lagre deres Gattinara minimum tre år på fade og i hele fire år for Valferanas og Molsinos vedkommende.

Nervi’s vine fra Gattinara er på et meget meget højt niveau og det glæder os at vi hermed kan tilbyde disse store vine.
Omtaler og udmærkelser:
Robert Parker: 93+ points
'The 2014 Gattinara Vigna Valferana is a more immediate Nebbiolo, with beautiful aromas that are a bit more broad in scope than other expressions' bouquets. You get some dark spice and a variety of herbal notes. There is a pretty sweetness, too, and a general grandeur to this profile. As beautiful as this 2014 is, Roberto Conterno is even more excited about the 2018 vintage that is coming down the line. (Drink: 2020 - 2030)'

Wine Spectator: 95 points
'Penetrating aromas of wild cherry, wild berry, rose, incense and white pepper mark this red, which is silky and fluid, yet with a firm underpinning of tannins and vibrant acidity. A mineral element emerges on the long finish. Drink now through 2035.'

Robert Parker: 93+ points

Duemilavini: 5 drueklaser
Vinguiden Duemilavini udgives af AIS (Italiens Sommelier Forening) og udkommer hvert år i en opdateret udgave. Den bedste bedømmelse i Duemilavini er 5 drueklaser. Holdet bag guiden tester mere end 20.000 vine, hvoraf normalt under 2 pct. får topkarakter.

Se mere:
Alle vine fra Nervi Conterno Alle Gattinara DOCG Alle varer fra Piemonte
Info:
Kontakt (09.00-18.00)
Hanne Doré: 30 24 10 98
Benny Doré: 20 49 10 24
Mail Åbningstider
Nyhedsmail
Få besked om nye vine eller årgange, nyt fra vingårdene, gode tips eller måske et godt tilbud fra DoréDelicato.

Tilmelding Arkiv
Køkkenskriverier:
Skagensbilleder
06. oktober 2020
Stor respekt for Skagens Gren, hvor to have mødes i et overvældende br.....
Læs mere
Vine til årstiden - september 2020
01. september 2020
Afhentningstilbud i september måned 2020 Efter en lang rosé-sæson kal.....
Læs mere

Vestergade 16 | Særslev | 5471 Søndersø
Telefon 30 24 10 98 / 20 49 10 24
Email: info@doredelicato.dk