Bemærk!!

NordfynsWeb kræver en bredere skærm.
Prøv med telefonen i bredformat.

Lokalhistorie i Bogense Sogn
BBs billeder

Af Palle E. Petersen
Materialet er venligst stillet til rådighed af Lokalhistorisk Arkiv, Bogense
Denne artikel blev publiceret i arkivets årbog 2004
Digitalisering af artiklen er foretaget af NordfynsWeb

Da Bogenses mangeårige fotograf Børge Larsen - kendt på hele Nordfyn som BB - døde i 1995, fik Lokalhistorisk Arkiv, Bogense, hele hans negativsamling. I 2001 døde hans enke, Karen - bedre kendt som Tut -, og deres to sønner Bent og Klavs forærede arkivet en stor samling fotografier samt protokollerne til negativsamlingen.

Desuden fik arkivet ved samme lejlighed en stor samling af BBs smalfilm. Hans ungdoms arbejde - Bogense filmen fra 1945, som han lavede sammen med vennen Børge Nees Jensen, - og flere film med motorløb er også her.

Børge blev født i 1945 som eneste barn af Ejnar Larsen og frue, Æbeløgade 27. Ejnar Larsen var overassistent ved N. J. F.. I 1940 kom han i lære som elektriker hos elinstallatør Magnus Larsen og udlærtes i 1945. Herefter fortsatte han som elektrikersvend samme sted samtidig med, at han brugte det meste af sin fritid på at fotografere og filme. Resten blev brugt i operatørrummet i Bogense Bio. To ting blev dog årsag til, at han skiftede livsbane: Hans store interesse for film og foto samt en ulykke.

Som stor dreng havde han fået en legetøjsfremviser. Hans jævnaldrende kammerat, Børge Nees Jensen, der var i lære som bogtrykker hos "Nordvestfyn" i Østergade, var også filminteresseret.Sammen fremviste de film i kælderen, Æbeløgade 27, for byens børn for to øre pr. person. Alle indtjente midler blev brugt på bedre filmudstyr, og de to "Børger" tog rundt på Nordfyn og fremviste film. De havde endda en pakkeløsning, hvor de kunne tilbyde bal med levende musik bagefter. De kaldte deres lille filmselskab for BB film. Et B for hver person!

I 1945, da de begge blev udlært, syntes de, der skulle ske noget mere. De ville selv lave en film om deres by. Det blev det ambitiøse filmprojekt Bogense Filmen, som skulle være en turistfilm for Bogense.

Optagelserne viser glimt fra alle byens idylliske steder samt byens erhvervsliv. De, der kender PHs "Danmarksfilm" fra 1933, nikker genkendende til de sekvenser, som mere fokuserer på det pulserende liv med god gang i arbejdere og maskiner. Filmen varer ca. en halv time og er sort/hvid med to minutters dessert: Et farveafsnit fra Gyldensteen. Den ledsages af et lydspor, der ligger på plade. Manden med talegaverne var Gunnar Israelsson, typograf på Nordvestfyn. Manuskript og drejebog havde de to unge mænd selv stået for.Premieren var ventet med længsel i byen, hvor man hele foråret havde set de to unge drøne rundt med filmapparatet på nakken, og mange af byens borgere var blevet filmet. Lørdag den 15. september arrangerede Bogense Svømme- og Badmintonklub gallapremiere på Bogense Hotel kl. 20. Entréen var 1,50 kr. for voksne og 75 øre for børn.

Filmmagerne skrev om de tekniske detaljer sidst i programmet under overskriften "Smaa Tal om Filmen":

"Bogense-Filmen, der er optaget paa 4-5 Maaneder, er ca. 300 Meter lang, hvilket vil sige, at den bestaar af ikke mindre end ca. 39000 smaa Billeder - eller helt nøjagtig 131 Billede pr. Meter. Den er sammensat af ca. 375-400 forskellige Scener, og der er ca. 180 Sammenlimninger. - Spilletiden for en saadan Film afhænger naturligvis af den Hastighed, hvormed Filmen passerer Billedvinduet i Fremviseren. Dette kan variere noget, men normalt er det 16 Billeder pr. Sekund. De fleste Optagelser i Filmen er optaget paa Normalhastighed, men enkelte Steder har vi forsøgt os med Slow-motion-Optagelser: Dette bevirker, at Personerne bevæger sig med Sneglefart paa Lærredet (Sportsdagen). Som en Modsætning har vi ved Optagelserne af Industrien udarbejdet med 8 Billeder pr. Sekund, derved har disse Optagelser faaet et ret hurtigt Tempo over sig."

Fyns Tidende skrev bl.a. om filmen:

"Alle var enige om, at det var et endog fint Resultat, der var naaet. (...) Fremvisningen var en succes for de to unge Mennesker, og de vil fortsætte deres Arbejder, som de har haft en herlig Fritidsbeskæftigelse ved."

Og Bogense Avis skrev:

(...) gang på gang forbavses man over de to Amatørers Dygtighed paa deres Hobbys Omraade. (...) Særlig Beundring hos Publikum vakte den sidste del af Filmen "Gyldensteen i Farver", der i meget smukke Farver viste Gyldensteen Slot og dets smukke Omgivelser."

Der var stuvende fuldt i hotelsalen til premieren og de følgende to forestillinger, og de to unge mænd fik et hjerteligt bifald. I det følgende års tid blev filmen ofte vist rundt omkring i forsamlingshusene på Nordfyn samt flere gange på hotellet i forskellige sammenhænge.

De to kammerater havde også en anden stor hobby til fælles, nemlig motorsporten. De følgende år rejste de rundt i hele Danmark og optog alle de speedway løb, de kunne komme i nærheden af. Også Bogenses egne motorløbsarrangementer - først på markedspladsen bag rådhuset og senere på Østerø - er foreviget. De blev klippet sammen til en motorløbsfilm, som de viste sammen med Bogense Filmen.

Vinteren inden Børge blev udlært, kom han ud for en fatal ulykke. En aften, han var til undervisning på Teknisk Skole i Sct. Annagade, havde han to halvfyldte flasker radervand foran sig. Han hældte dem sammen, men ved sammenrystningen eksploderede det hele i flasken, og han fik indholdet i hovedet. Det gik desværre ud over hans ene øje, der ikke stod til at redde, og han måtte gå med glasøje resten af sine dage.Vennen Børge Nees ville hellere det med bogtrykkeriet, og han udgav i 1947 og mange år frem en årbog om motorløb. Den udvidedes senere med en bil sektion, I 1950 flyttede han til Odense hvor han senere fik sit eget bogtrykkeri. Ved samme lejlighed blev de enige om, at Bogense Filmen havde haft sin tid. Filmen lå i to ruller, og de to venner fik hver én. Og sådan var filmen adskilt i mange år. Da Børge Nees Jensen døde, arvede museet hans rulle, og da Børge BB var død, købte museet den anden af hans enke, Tut. Filmen har været til konservering og ligger nu sikkert i museets brandskab.

Børge Larsen var nu ene om fotografvirksomheden med udgangspunkt i forældrenes hjem, Æbeløgade 27, med mørkekammer i kælderen. Firmanavnet BB film fortsatte han med, og BB navnet hæftedes også på hans person.

I 1949 tog fotograferingen så meget af hans tid, at han kvittede sit job som elektriker og åbnede sin første butik i Østergade 4. Her kunne folk - foruden at blive foreviget til pas og kørekort eller et flot portræt - også købe alt det nye i foto- og filmudstyr, som i årene fremover blev hver mands eje. Hans forlovede og senere kone, Tut, hjalp ham i forretningen. Børge var først med alt nyt, og da det blev moderne med en knallert, købte Børge en sådan for lettere at kunne komme rundt til sine mange fotografjobs. På den kørte han hele Nordfyn tynd. Senere blev den i folkemunde kendte "røvskubber" udskiftet med en Opel Rekord.Han blev bestilt til konfirmationer, bryllupper, guld- og sølvbryllupper, runde fødselsdagsfester, karnevaller, revyer, afdansningsballer, skolefotos, portrætter og mange andre ting. Desuden var han først på stedet, når der var sket en bilulykke, en ildebrand eller andet sensationelt. Disse billeder solgte han til dag- og ugeblade, og samtidig slog han en collage op i vinduet, så folk kunne få lyst til at købe dem. Der er ikke en sommerfest eller andet tilsvarende, han ikke har foreviget med sine fotos. Efter et arrangement skulle bogenserne lige et smut forbi og se, om de var med på ugens nyheder i fotos.

Samtidig havde han sans for det smukke i landskabet, og der ligger mange billeder og negativer, han simpelt hen har taget for sin egen skyld. Også hans egne ferierejser er foreviget.

I 1954 flyttede han til større lokaler, Skallegården, Adelgade 93, i butikken t.h. for porten, I 1966 købte han købmand Niels Jensens stiftelse, Adelgade 97, hvor han indrettede sin sidste forretning. Den lukkede 30. juni 1994, da sygdom forhindrede BB i at fortsætte.Det efterladte materiale er en unik samling historisk dokumentation. Det viser Bogense og Nordfyn i over 40 år i stort og småt. Hændelser, mærkedage, offentlige og private fester, og næsten alt, hvad mennesker kan finde på at deltage i, ligger her til eftertiden.

Tak til Tut og Børges ældste søn, Bent Børge Nygård Larsen, Bogense, for at have hjulpet mig med de rigtige data. Bent blev udlært som fotograf hos sin far 1981.

Her i "Krøniken"s år vises på de følgende sider en række af BBs billeder fra hans unge år.

NordfynsWeb
Klik på den lokalitet du søger information om

Udvalgte emner
Fortidsminder Gadekær Kirker Mindesmærker Naturområder Slotte og herregårde Skulpturer Øvrige Lokalhistorie Cykelruter på Nordfyn
Gamle nyheder
Nordfynske vejnavne Nordfynske stednavne
Kun for sjov - lidt tidsfordriv om Nordfyn
© Hanne og Benny Doré

Vestergade 16, Særslev. 5471 Søndersø
NordfynsWeb blev udgivet i perioden 2001-2005

NordfynsWeb opdateres ikke.
Der kan derfor være informationer som ikke længere er aktuelle.
Info:
Kontakt (09.00-18.00)
Hanne Doré: 30 24 10 98
Benny Doré: 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Mail Åbningstider
Nyhedsmail
Få besked om nye vine eller årgange, nyt fra vingårdene, gode tips eller måske et godt tilbud fra DoréDelicato.

Tilmelding Arkiv
Køkkenskriverier:
Weekend på internationalt niveau
03. oktober 2021
På vej hjem fra fejringen af vores ældste søns 50 års fødselsdag besøg.....
Læs mere
Efterårsglæder
26. september 2021
En storm, som den der ramte os for nogle dage siden, er rigtig god til.....
Læs mere

Vestergade 16 | Særslev | 5471 Søndersø
Telefon 30 24 10 98 / 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Email: info@doredelicato.dk