Bemærk!!

NordfynsWeb kræver en bredere skærm.
Prøv med telefonen i bredformat.

Lokalhistorie i Hårslev Sogn
Skovsgårde gl. Kro

Ved Johs. Larsen, Hårslev
Materialet er venligst stillet til rådighed af Søndersø Lokalhistoriske Arkiv
Denne artikel blev publiceret i arkivets årsskrift 1992
Digitalisering af artiklen er foretaget af NordfynsWeb

Indtil 1932 lå Skovsgårde gamle kro, hvor nu ejendommen Rugårdsvej nr. 941 ligger.

Kroen, der var en smuk, gammel bindingsværksbygning, bestod foruden af en krostue også af en mindre købmandsbutik. Her kunne man købe de forskellige dagligvarer som mel, gryn m.m. samt ikke at forglemme et anker brændevin. Skulle kunderne evt. være tørstige og have trang til en snak med venner og bekendte, var der altså lejlighed til det i den tilstødende krostue. Den sidste kromand, der drev kroen og købmandsbutikken hed Chr. Kreiberg.

Da kroen ophørte med at fungere som kro og købmandsbutik, blev bygningen købt af den dengang kendte forretningsmand H.P. Hjerl Hansen, der stammede fra Asperup på Vestfyn, hvor faderen havde en lille landejendom. Hans moder, der var født Jeppesen, stammede fra Skovsgårde, hvor hun var født i den ejendom, der i dag ligger Rugårdsvej 939. Det var dengang en større gård, nu en mindre ejendom uden jordtilliggende. Hjerl Hansen havde i øvrigt en kusine, der boede i Skovsgårde. Hun var gift med gdr. Niels Møller, der ejede gården beliggende Rugårdsvej 946. Denne gård er gået i arv i slægten og ejes nu af et barnebarn af Niels Møller.

Efter købet af kroen lod Hjerl Hansen den rive ned og flytte til Hjerl Hede, der ligger ca. 12 km. sydvest for Skive. Her blev den opført i sin oprindelige skikkelse og stod færdig her ca. 1932.

Hjerl Hansen, der levede fra 1870 til 1946 var 1904 direktør for "Sibirisk Kompagni", der som navnet siger havde handelsforbindelse med det daværende Rusland. Den ophørte dog ved den russiske revolution, hvorved Hjerl Hansen mistede mange millioner.

Han var tillige direktør for smøreksportfirmaet E.F. Esmann og Co. A/S. Endvidere kortvarig finansminister marts-april 1920 i ministeriet Liebe under den såkaldte påskekrise.

1915 stiftede han Hjerlfonden med en kapital på 3-4 mill. kr. Siden 1910 samlede han Hjerl Hede på ca. 1100 ha. Heden, der er opkaldt efter ham, blev i 1934 fredet som Danmarks største private naturfredning og overdraget til Hjerlfonden.

I udkanten af området, der ligger ved Flyndersø, er der siden 1929 oprettet en kulturhistorisk bygningssamling "Den gamle Landsby", der rummer gamle bondebygninger, møller m.v. fra forskellige egne af landet, her imellem Skovsgårde gamle kro.

Da kroen stod færdig, inviterede Hjerl Hansen hele mejerikredsen til det daværende Skovsgårde andelsmejeri på en tur til Hjerl Hede.

Mejeribestyrer Jensen stod for invitationen af alle andelshaverne med deres pårørende. Det fortælles, at turen blev en stor succes. Den foregik i privatbiler, og mange flere end andelshaverne sluttede sig til turen, flere end Hjerl Hansen egentlig havde regnet med. Selv den lokale skolelærer deltog.

På den gamle kro blev der holdt festmiddag, og bagefter travede en del af selskabet en tur rundt om Flyndersø. Turen blev imidlertid for lang for en del af deltagerne, så de blev hentet i både tværs over søen, da de var nået halvvejs. Det blev en stor dag for Skovsgårde mejerikreds.NordfynsWeb
Klik på den lokalitet du søger information om

Udvalgte emner
Fortidsminder Gadekær Kirker Mindesmærker Naturområder Slotte og herregårde Skulpturer Øvrige Lokalhistorie Cykelruter på Nordfyn
Gamle nyheder
Nordfynske vejnavne Nordfynske stednavne
Kun for sjov - lidt tidsfordriv om Nordfyn
© Hanne og Benny Doré

Vestergade 16, Særslev. 5471 Søndersø
NordfynsWeb blev udgivet i perioden 2001-2005

NordfynsWeb opdateres ikke.
Der kan derfor være informationer som ikke længere er aktuelle.
Info:
Kontakt (09.00-18.00)
Hanne Doré: 30 24 10 98
Benny Doré: 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Mail Åbningstider
Nyhedsmail
Få besked om nye vine eller årgange, nyt fra vingårdene, gode tips eller måske et godt tilbud fra DoréDelicato.

Tilmelding Arkiv
Køkkenskriverier:
Weekend på internationalt niveau
03. oktober 2021
På vej hjem fra fejringen af vores ældste søns 50 års fødselsdag besøg.....
Læs mere
Efterårsglæder
26. september 2021
En storm, som den der ramte os for nogle dage siden, er rigtig god til.....
Læs mere

Vestergade 16 | Særslev | 5471 Søndersø
Telefon 30 24 10 98 / 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Email: info@doredelicato.dk