Bemærk!!

NordfynsWeb kræver en bredere skærm.
Prøv med telefonen i bredformat.

Lokalhistorie i Vigerslev Sogn
Urmager Adam Christoffer Madsen 1738-1821

Af Sven Rask
Materialet er venligst stillet til rådighed af Søndersø Lokalhistoriske Arkiv
Denne artikel blev publiceret i arkivets årsskrift 1997
Digitalisering af artiklen er foretaget af NordfynsWebArkivet får mange henvendelser af personalhistorisk art. Det er som regel fra en ulykkelig person, der er blevet grebet af en af tidens populære fritidsbeskæftigelser - slægtsforskning - og har fået vanskeligheder ved at finde en mere eller mindre fjern slægtning, der har boet i Søndersø kommune. Hvor gerne vi end vil, så kan vi desværre ikke tilbyde at hjælpe vedkommende med det særdeles tidskrævende arbejde, det kan være at finde frem til en bestemt person. Arkivet kan kun stille materialet til rådighed og hjælpe med vejledning og læsning af svære passager - ellers fik vi ikke tid til meget andet. Men det sker også, at der er andre, der har brug for hjælp. Sidste år efterlystes en instrumentmager på Ruehed og i år var det en urmager. Navnet var Adam Christoffer Madsen, han skulle have levet fra 1738 til 1821 og have virket som urmager i Morudområdet. Spørgeren var i besiddelse af et af hans ure, og ville gerne vide mere, og da det lød spændende gik Asger Frederiksen i gang med at lede efter oplysninger.

Som man kunne vente, var det ikke så meget, der kunne findes frem; men det blev dog til spredte træk af et livsforløb.

Adam Christoffer var søn af skytten på Langesø, og ved dåben i Vigerslev kirke i september 1738 blev han båret af fruens pige, så det var ikke helt tilfældigt, at han blev opkaldt efter baronen. Næste gang vi støder på Adam er 1764, da han som landsoldat blev trolovet med Karen Knudsdatter, der var enke efter skytte Christian Madsen, Limkildehus. Parret slog sig ned i et hus ved landevejen i Havrehed ved Morud, og 1766 fik de døbt en datter Anne Kathrine. 1775 fæstede han Limkildehuset, og senere flyttede de til Damhuset ved Sværup Mølle.

Her kan vi finde dem i folketællingen 1801, hvor hans erhverv anføres som husmand og urmager. Hustruen Karen døde i 1806, og Adam flyttede ned til datteren og svigersønnen i et hus ved Bredbjerg banke. Her dør han 1821, og hans få ejendele tilfaldt den eneste arving - svigersønnen, bødker Niels Hansen.

Disse oplysninger gør os ikke så meget klogere på Adam Christoffer Madsens virke som urmager; men nogle af hans værker findes altså endnu, og da indehaveren ønsker at sælge uret, kan arkivet formidle en kontakt for en eventuel køber.

NordfynsWeb
Klik på den lokalitet du søger information om

Udvalgte emner
Fortidsminder Gadekær Kirker Mindesmærker Naturområder Slotte og herregårde Skulpturer Øvrige Lokalhistorie Cykelruter på Nordfyn
Gamle nyheder
Nordfynske vejnavne Nordfynske stednavne
Kun for sjov - lidt tidsfordriv om Nordfyn
© Hanne og Benny Doré

Vestergade 16, Særslev. 5471 Søndersø
NordfynsWeb blev udgivet i perioden 2001-2005

NordfynsWeb opdateres ikke.
Der kan derfor være informationer som ikke længere er aktuelle.
Info:
Kontakt (09.00-18.00)
Hanne Doré: 30 24 10 98
Benny Doré: 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Mail Åbningstider
Nyhedsmail
Få besked om nye vine eller årgange, nyt fra vingårdene, gode tips eller måske et godt tilbud fra DoréDelicato.

Tilmelding Arkiv
Køkkenskriverier:
Inspirationen
05. november 2021
Inspiration kan man lede efter længe uden den kommer. Man kan også opl.....
Læs mere
Weekend på internationalt niveau
03. oktober 2021
På vej hjem fra fejringen af vores ældste søns 50 års fødselsdag besøg.....
Læs mere

Vestergade 16 | Særslev | 5471 Søndersø
Telefon 30 24 10 98 / 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Email: info@doredelicato.dk