Bemærk!!

NordfynsWeb kræver en bredere skærm.
Prøv med telefonen i bredformat.

Lokalhistorie i Søndersø Sogn
Lidt om stednavnet Brandslund

Af Per Lunde Hansen
Materialet er venligst stillet til rådighed af Søndersø Lokalhistoriske Arkiv
Denne artikel blev publiceret i arkivets årsskrift 1997
Digitalisering af artiklen er foretaget af NordfynsWeb

Brandslund er navnet på en gård mellem Søndersø og Vigerslev, beliggende på adressen Brandslundsvej 5, 5471 Søndersø. Gården fik navnet, da den blev bygget i 1896 af Peder Bendtsen; men en del af navnet er betydelig ældre. På et kort fra år 1800 kaldes en nærliggende mark "Brands Lykke", og på et lidt yngre kort findes navnet "Brandsløkken". Den sidste del af navnet (-løkke) er en almindelig betegnelse for et indhegnet område, og det er mange steder blevet overført til gårde; men Peder Bendtsen valgte at skifte -løkke ud med lund. Det er nok begrænset, hvad der var af træer på stedet før han byggede, men han må have tænkt på, hvorledes gården ville komme til at tage sig ud, når træerne i haven var vokset op.

Når han nu var i gang med at ændre på de gamle navne, kunne han også have taget fat på betegnelsen for et lille bakkedrag, som ligger nær ved gården. Ifølge kortet fra år 1800 kaldtes den "Giedehattehøye"; men det mærkværdige navn var svært at få et velklingende gårdnavn ud af. Navnet bruges ikke længere, og som så mange andre gamle stednavne, er det gået i glemmebogen.

Men tilbage til Brandslund, hvor jeg endnu mangler at forklare navnets første led. Helt fra barnsben hørte jeg historien om, at marken skulle hedde Brandsløkken, fordi der hver sommer opstod pletter på marken, hvor afgrøderne blev brændt af solen. Hvorfor det skete vides ikke med sikkerhed, men det må have haft noget med jordens beskaffenhed at gøre. I dag er fænomenet væk, efter at moderne maskiner har vendt op og ned på jorden, blandet det med andet jord, og der er tilført gødning.

En mulig forklaring kan være, at de steder hvor brandpletterne opstod var gamle grave. Teorien er min egen; men det er i hvert fald et faktum, at steder på nabomarkerne år 1800 kaldtes Søndre Gravsted og Nordre Gravsted.

Efterlysning

Lokalhistorisk arkiv søger historier om, hvorfor marker, skove, veje, huse, gårde eller andre steder hedder det, de gør. Samtidig ønskes lokale historier/fortællinger/sagn om hændelser/personer/familier. Det skal helst være noget, der fortælles i familien eller på egnen - om historien er sand er ikke så vigtigt, for det, der er blevet fortalt og troet, er faktisk lige så vigtigt, som det, der virkelig er sket.NordfynsWeb
Klik på den lokalitet du søger information om

Udvalgte emner
Fortidsminder Gadekær Kirker Mindesmærker Naturområder Slotte og herregårde Skulpturer Øvrige Lokalhistorie Cykelruter på Nordfyn
Gamle nyheder
Nordfynske vejnavne Nordfynske stednavne
Kun for sjov - lidt tidsfordriv om Nordfyn
© Hanne og Benny Doré

Vestergade 16, Særslev. 5471 Søndersø
NordfynsWeb blev udgivet i perioden 2001-2005

NordfynsWeb opdateres ikke.
Der kan derfor være informationer som ikke længere er aktuelle.
Info:
Kontakt (09.00-18.00)
Hanne Doré: 30 24 10 98
Benny Doré: 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Mail Åbningstider
Nyhedsmail
Få besked om nye vine eller årgange, nyt fra vingårdene, gode tips eller måske et godt tilbud fra DoréDelicato.

Tilmelding Arkiv
Køkkenskriverier:
Kunstsalon
28. april 2022
På Amfipladsen ved Brandts Klædefabrik i centrum af Odense ligger Cafe.....
Læs mere
Inspirationen
05. november 2021
Inspiration kan man lede efter længe uden den kommer. Man kan også opl.....
Læs mere

Vestergade 16 | Særslev | 5471 Søndersø
Telefon 30 24 10 98 / 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Email: info@doredelicato.dk