Dagbog - Marts/april 1996
18. december 1995 fik jeg intenetdomænet dore.dk - med henblik på at få lavet en hjemmeside om mit kunstneriske arbejde. På den tid var der ikke mange webdesignere og det var bekosteligt at få den lavet professionelt. Jeg gik derfor selv igang med at designe og programmere i HTML.

Allerede i marts 1996 var hjemmesiden så godt igang at jeg forsøgte mig med en dagbog over arbejdet i grafikværstedet. De forholdsvis få personer der havde adgang til internettet kunne så i en lille måneds tid følge med.

Herunder er et "genoptryk" af dagbogen:


25. Marts 1996



Silketryk.... kort fortalt:

Inden jeg i morgen starter med dagbogen, lige et par ord om teknikken bag silketryk.



På en metal- eller træramme er opspændt et væv. Vævet var før i tiden silke, deraf navnet på trykteknikken, men er i vore dage nylon eller polyester.



På flere måder kan den opspændte silke "lukkes" med en film eller en lak, så kun motivet er "åbent".



Rammen placeres oven på et stykke papir, og trykfarve presses med en rakel (gummispartel) ned gennem de åbne partier på silken.



Rammen fjernes fra papiret, og et aftryk af motivet er nu overført til papiret.



26. Marts 1996

Dagen er gået med at forberede trykrammerne til de første farver. Før det er muligt at montere den film, der skal lukke vævet udenfor motivet, er det nødvendigt at vaske vævet med en speciel sæbe, der fjerner de sidste rester af olie o.s.v., fra sidst rammerne blev brugt.



For at kunne se eventuelle urenheder i vævet bruger jeg en vask med indbygget lys



Efter at have tørret rammerne, er det tiden at montere filmen. Der er flere måder at overføre motivet til trykrammen, jeg benytter en film der under ultraviolet lys hærder og ikke lader sig opløse i vand.



For ikke at ødelægge filmen foregår arbejdet i gul mørkekammerbelysning.



27. Marts 1996

I går fik jeg monteret film på seks trykrammer. Antallet af rammer, der skal bruges, afhænger af det antal farver, der behøves, før det grafiske blad er færdigt. Normalt bruger jeg otto til ti farver pr. blad, og skal altså bruge seksten til tyve rammer til de to blade jeg vil udføre.

Heldigvis kan rammerne renses og bruges flere gange, og de seks trykrammer er, hvad jeg har i det format.



På to stykker papir opstreger jeg billedfeltet og monterer pasmærker, som skal bruges til at rette de enkelte farver ind efter.





Over papiret med opstregning og pasmærker placerer jeg en klar film, hvorpå jeg maler den første farve, der skal trykkes.

Jeg har besluttet mig for, at den første farve skal være sort. Lidt usædvanligt at starte med sort, men jeg vil hovedsagelig bruge farven som underlægning for de øvrige farver.



28. Marts 1996

De første film jeg malede i går, skal nu overføres til trykrammerne. Motiverne blev malet op med en speciel dækfarve, som ikke lader ultraviolet lys passere. Når den malede film bliver lagt oven på trykrammen, og derefter belyst, vil motivet forblive ubelyst og resten belyst og dermed hærdet.



Jeg anbringer trykramme og den malede film i en belysningskasse. Ramme og film presses tæt samme under en tyk glasplade.



De områder af filmen der ikke er belyst (hærdet) skylles væk, og motivet fremstår som åbne områder på trykrammen.



Derefter skal rammen tørres og de åbne områder udenfor filmen skal lukkes med en speciel lak. Også eventuelle huller i filmen, fremkommet af støvkorn og andre urenheder skal plettes ud med lak. Det gør jeg efter at jeg skriver dette --- og så skulle jeg være klar til at trykke den første farve i morgen.



29. Marts 1996



Alt er nu klar til at få første farve på papiret. De sidste par dage er gået med fremstillingen af de første trykrammer. Som jeg har nævnt tidligere, er det en proces, der skal gentages for hver farve, måske seksten til tyve gange for de to oplag grafik. Jeg vil ikke trætte dagbogen ved at gentage forklaringen igen og igen, men vil fremover koncentrere mig om selve trykningen.





Fremstillingen af originalgrafik er fyldt med op- og nedture. Den første farve gør mig dog som regel optimistisk --- glæder mig til at komme videre. Nedturene skal nok komme senere.





30. Marts 1996



I går, efter at jeg havde lukket min dagbog, fik vi den første farve også på det andet blad. Nu er begge blade altså igennem første omgang.



Det er ikke blevet til noget med grafikken idag. Næste uge skal jeg aflevere to udstillinger, og dagen er gået med de sidste indramninger. Det drejer sig om udstilling i to firmakunstforeninger, ikke noget jeg gør ofte, men lige netop i april er der altså to samtidig, med tilsammen næsten tres malerier, akvareller og grafiske arbejder.



31. Marts 1996

I dag har jeg malet film til farve nr. to, og overført de nye film til trykrammer, som beskrevet i dagbogen den 28. marts.





Det er nødvendigt at foretage en prøvetrykning af farven, da det er umuligt at vurdere den blandede farve direkte. Farven kan, når den tørrer op overraske i forhold til den våde farve.



1. April 1996



Som jeg skrev i lørdags, så skal jeg i denne uge aflevere to udstillinger. Dagen idag gik med at køre til Ans (Midtjylland) med 30 billeder til en kunstforening i et større exportfirma. Heldigvis var der et par kønne medhjælpere til at hænge billederne op.

Det var rigtigt aprilsvejr idag, skiftevis sol og byger. Her slud og tåge på motorvejen ved Vejle kl. 15.45.





2. April 1996





I dag fik jeg heldigvis lidt tid på værkstedet, og farve to kom på det ene af bladene. Jeg er godt tilfreds og glæder mig allerede til farve tre, som skal være rød.

Jeg fik også afleveret den anden udstilling. Denne gang til kunstforeningen på Wittenborg Automatfabrik i Odense. Wittenborg må siges at være en af mine faste kunder. Jeg solgte til kunstforeningen første gang i 1967, og vistnok hvert år siden. På billedet er det formanden Leif Johansen, der retter lidt på ophængningen.





3. April 1996



Det blev temmelig sent på værkstedet i aftes, inden begge blade var påført to farver.





Som jeg skrev igår, så skal næste farve være rød. En lidt vanskelig farve, der kræver nogle forsøg. Jeg vil gerne have farven til at være i familie med den blå, og under ingen omstændigheder postkasserød.

I morgen skulle film og trykrammer være klar, så jeg i dagbogen kan vise begge blade med den røde farve påtrykt.



4. April 1996



På den første rigtige forårsdag fik vi trykt rødt på begge blade. Efter tre farver begynder jeg at gætte på det samlede antal farver, der skal trykkes. Mit bud, på nuværende tidspunkt er, at der mindst mangler to nuancer af blåt, en rød foruden den vi har trykt idag og to gule.





5. April 1996



Jeg har brugt de seks rammer, der blev klargjort i starten af dagbogen. Der er derfor ikke andet at gøre, end at gå igang med at rense dem af igen. Lige så sjovt, jeg synes, det er at trykke, lige så kedeligt synes jeg det er at rense rammer. Filmen opløses med en stencilfjerner og rammen spules med en kraftig vandstråle fra en højtryksrenser. Rammerne skal derefter gennem samme proces som beskrevet den 26. marts.



6. April 1996

En fridag

Jeg har, indtil nu, ikke skrevet noget om, hvad der har inspireret mig til de to nye blade. At mine billeder er abstakte betyder, at selve det fysiske motiv træder i baggrunden for farve og form. Dette udelukker selvfølgelig ikke, at billederne har sin oprindelse i noget konkret og oplevet.

Jeg har de sidste år arbejdet på en serie med fællestitlen "Danmark Suite", og de to nye blade udgør den fjerde suite i rækken. De tre foregående suiter kan ses på mine sider med originalgrafik.

Jeg har gjort det til lidt af en vane at gå ned på marken bag min have og fotografere himlen, når den rigtig har skruet op for farverne i skumringstimen. En sammensmeltning af disse oplevelser danner inspiration for mine to nye blade.







7. April 1996

Endnu en fridag

Jeg udgav mit første silketryk i 1976. Dette og flere blev tryk på Jespersens nu nedlagte væksted i Odense. I 1979 kom jeg, på grund af en udstilling i Italien, i forbindelse med en serigraf fra Bologna. Der udførte jeg de følgende fire år en lang række grafiske arbejder. Det var spændende og inspirerende at arbejde i Italien, men de mange rejser frem og tilbage gjorde, at jeg i slutningen af 1983 grundlagde mit eget værksted.

Jeg startede med et hjemmelavet håndtrykbord, meget primitivt men en god måde at starte på. Jeg lærte så at sige faget fra bunden. Det, jeg havde lært i Odense om teknik, sammen med det jeg lærte om farver i Italien gjorde, at jeg ikke var så bange for at starte selv. Siden har jeg udbygget mit materiel, og i 1985 fik jeg bygget mit nuværende værksted.





8. April 1996



Efter et par gode fridage i Lyngby, hvor mine sønner henholdsvis arbejder som forskningsassistent og studerer på DTU, er det med at komme i gang igen. Heldigvis fik jeg forberedt seks rammer i fredags, og er klar til at male den gule farve op. På billedet herunder ses det, der skal være gult som mørkebrune partier.





Efter at have overført filmen til trykrammen, fik jeg trykt den gule farve på.



9. April 1996

At blande farver til silketryk kan enten være et hurtigt held, eller det ene forsøg efter det andet, idag var det det sidste. Jeg har brugt det meste af dagen til at lave en mørkeblå, som skal være næste farve. Den mørkeblå skal danne en helhed sammen med den sorte og den første blå, og det tog altså sin tid, inden jeg blev tilfreds. I morgen håber jeg så at få trykt mørkeblåt på begge blade.



Jeg nåede dog også at få den gule på det sidste blad, så der nu er fire farver på hvert billede.





10. April 1996



I dag må jeg ordne en forsendelse, inden jeg kan gå i gang med at trykke. Det er en "Danmark Suite III - Midsommer", der skal sendes til en kunde i Taastrup. "Midsommer", som jeg udgav sidste efterår, er nu snart udsolgt. Den serie jeg sender i dag plus endnu en, der skal sendes mandag, betyder, at der så kun er to sæt tilbage af oplaget på halvfems.





Som jeg skrev i går, skal der nu en mørkeblå delvis ovenpå den sorte. Resultatet blev, som jeg håbede, et dybere og mere stemningsfyldt billede. Næste farve skal være en blå i en lidt lysere nuance end den første blå.



11. April 1996



I dag vil jeg trykke en lys blå. Her retter jeg, med en skalpel, småfejl på den malede film.

Efter trykningen kommer det kedelige arbejde med afrensning af trykmaskinen. Et arbejde der tager ca. en halv time, lige så lang tid som det tager at trykke en farve på 100 stykker papir. I det hele taget er det ikke selve trykningen der tager tid, men alt hvad der skal gøres før og efter.





Efter dagens trykning ser de to blade nu sådan ud. I morgen gælder det en lys - jeg - ved - ikke - rigtig - endnu - rød, som primært skal ligge øverst i trykket til højre.



12. April 1996

I dag er der ikke så meget at berette til dagbogen. Det meste af dagen har jeg brugt til at forsøge mig frem med en rød farve, der bl.a. skal danne "himmel" på det ene af bladene. Jeg troede jeg havde fundet den rigtige, men det viste sig at farven efter påtrykning "døde". Heldigvis lavede jeg et enkelt prøvetryk først, så jeg ødelagde ikke hele oplaget. Der er så ikke andet at gøre end prøve videre, hvilket jeg vil bruge aftenen på.

Jeg måtte i dag forlade mit kære værksted for at finde en fødselsdagsgave til min kone. Ude i trafikken lykkedes det mig, at opleve en pæn ældre dame give mig fingeren, i morgen bliver jeg hjemme.





13. April 1996





I går havde jeg lidt problemer med en rød farve. Den farve, jeg ønskede, skulle lyse op og samtidig være dyb. Fejlagtigt prøvede jeg at trykke en lys rød ovenpå det brune område, der var fremkommet efter først en sort og derefter en rød, jeg håbede at en lys rød derefter ville være "dyb lys", det blev den ikke. Når noget ikke virker, er det tit en god ide at gøre det modsatte, hvilket fik mig til at trykke en transparent rød i stedet -- og opnåede hvad jeg ville.



14. April 1996



Jeg bestemte mig i dag for at fortsætte med det blad, jeg har kaldt tryk no. 2. I går fik jeg en rød "himmel" trykt på bladet, og har nu besluttet mig for endnu en rød. En lidt lysere rød til at underbygge den runde form, der fremtræder midt i billedet.



Tryk no. 2 mangler nu kun en enkelt eller to trykgange, før jeg tror det er færdigt.



15. April 1996



Jeg har i dag arbejdet videre med samme blad som i går, besluttet på at gøre dette færdigt. Først har jeg trykt en mørkere gul på, for at danne en farve mellem den lysegule og de røde.





Siden jeg skrev øverste afsnit har jeg malet en god film og blandet en forkert farve, så det er gået sådan fifty-fifty. Jeg vil gerne lave en "åbning" midt i billedet. Det kan gøres med en lys eller en mørk farve, men bestemt ikke med den jeg fik lavet i første omgang. Jeg vil gøre et nyt forsøg senere i aften.



16. April 1996



Så er jeg færdig med det ene af de to nye originalgrafiske arbejder.

Efter at jeg skrev i dagbogen i går, gjorde jeg den blå farve i midten af billedet lidt mørkere ved at blande blåt og rødt i. Efter at denne farve var trykt på, satte jeg en lys grå ind nogle enkelte steder. Jeg synes, at billedet nu har den blødhed, som jeg opfatter, lyset har i skumringstimen. Det burde nu være muligt, at gøre det sidste tryk færdig i løbet af nogle få dage.



17. April 1996

Der er såmænd ikke så meget at fortælle dagbogen i dag. Jeg mangler nu kun fem trykgange før begge blade er færdige. Her gennemgår jeg trykrammen til en af de to røde farver, der mangler.





18. April 1996



Det går planmæssigt med færdiggørelsen af det sidste blad. I går fik jeg to farver på, og det samme idag. Jeg glæder mig til, i morgen, at præsentere det færdige resultat. Den opmæksomme læser af dagbogen vil have talt sig frem til, at hvert blad er trykt i elleve farver, lidt flere end jeg gættede på i starten, men at fremstille et originalserigrafi er ikke helt forudsigeligt. Ønsket om bløde overgange mellem de enkelte farver fik antallet af trykgange til at stige.





Her er vi ved at trykke den mørkegule.



19. April 1996





Sidste farve et trykt på, og jeg er nu færdig med mine to nye grafiske arbejder.



De to oplag på hver halvfems eksemplarer skal nu nummereres og signeres.

Dette er så det sidste i min dagbog for denne gang. Jeg vil gerne sige tak til alle, der har fulgt mit arbejde på værkstedet.

Med venlig hilsen


Benny Doré



Info:
Kontakt (09.00-18.00)
Hanne Doré: 30 24 10 98
Benny Doré: 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Mail Åbningstider
Nyhedsmail
Få besked om nye vine eller årgange, nyt fra vingårdene, gode tips eller måske et godt tilbud fra DoréDelicato.

Tilmelding Arkiv
Køkkenskriverier:
Udvalgte værker fra 2024
11. januar 2025
Så er årets lille hæfte sendt til trykkeriet. Du kan tage et smugkig p.....
Læs mere
For snart 50 år siden
03. december 2024
Næste år er det gudhjælpemig 50 år siden vi åbnede forretning her i Sæ.....
Læs mere


DoréDelicato | Vin&Kunst
Vestergade 16 | Særslev | 5471 Søndersø
Telefon 30 24 10 98 / 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Email: info@doredelicato.dk