Køkkenskriveri nr. 281
Udskriv denne side


Høstrapport fra Bourgogne
Af Benny Doré den 18. oktober 2018

Vores franske forbindelse Knud Kjellerup oplyser, at høsten 2018 er overstået i Bourgogne. Vi glæder os til om føje år at modtage de første flasker 2018 - og viderebringer herunder Knuds høstrapport:

Høstrapport fra Bourgogne
af Knud Kjellerup, oktober 2018

Årgang 2018 er nu høstet og ligger trygt og godt i cuverie og vinkældre, og jeg har hermed fornøjelsen at give et kort tilbageblik over vinhøsten - og konditionerne, som havde indflydelse på høsten.

Klimatiske konditioner

Vinteren 2017/2018 var præget af en del nedbør - mest som regn. Det besværliggjorde i nogen grad markarbejdet. Frosten var kun en sjælden gæst - og hver gang kun på hastig forbifart. Vi var dog færdige med beskæringsarbejdet inden udgangen af februar.

Foråret var mildt, - og med perioder med en del nedbør i begyndelsen af foråret, - hvilket også vanskeliggjorde markarbejdet i de våde perioder. Mellem regnen oplevede vi meget lune sommerdage, - som fremmede vegetationen. Vi undgik den frygtede frost i april. Så heldige var vore kollegaer i Macon ikke!

Nedbørsmæssigt var 2018 meget tæt på det normale for Côte Chalonnaise. I gennemsnit falder der ca. 900 mm. nedbør, - og i 2018 fladt der ca. 800 mm. Men tidspunkterne for nedbøren fulgte absolut ikke normen. Ofte faldt nedbøren i heftige mængder (som skybrud) efterfulgt af sol og varme. Nedbøren faldt også ulige fordelt. Således faldt der væsentligt mindre regn i Montagny end i Rully og Mercurey. I juli og august var nedbøren yderst sparsom og temperaturerne det meste af tiden over 30°.

Vi observerede de første blomster i vinstokkene den 25. maj, - og allerede på det tidspunkt talte vi om sammenligninger med vegetationen i 2009. I begyndelsen af juni lavede vi vores første høstprognose, hvor vores bedste gæt var høststart den 18. august (for vin de base druerne) og høst slut omkring den 9. - 10. september. Det er sjældent, at første høstprognose holder; - men i 2018 startede vi høsten af vin de base druerne (til Crémant de Bourgogne) mandag den 20. august og de sidste druer blev høstet tirsdag den 11. september.

De seneste uger inden høsten nåede temperaturerne op på mere end 38°, hvilket medførte en blokering af modningen. Den direkte sol og de høje temperaturer medførte også 'grilning' af de mest udsatte druer samt en vis fordampning af juice (nedtrækning af saft i rødderne). Som en gave fra himlen faldt der en solid regn fredag og lørdag den 17. og 18. august. Det reddede høsten - rent kvantitativt!

Vinhøsten 2018

Pinot-Noir druerne modnede i år markant tidligere end Chardonnay, - så vi startede med at høste Pinot-Nir. Vi starter altid høsten af druerne til Vin de Base ca. 7 - 10 dage før høsten af druerne til de hvide- og røde Bourgogner ('stille-vine'). Dette af hensyn til ønsket om højt syreniveau og et sukkerniveau, som højst har et potentiale på 11%. Når Vin de Base vinen ikke må overstige 11% skyldes det, at vi har behov for højt syreniveau samt at Crémant de Bourgogne jo skal gennemgå en 2. alkoholisk gæring i flasken, som bringer alkoholpct. op på de ønskede 12,5%.

Det var ikke én dag for tidligt, vi kom i gang med høsten af Pinot-Noir. Druerne var perfekt modne, - og det var en stor kilde til undring, at vore kollegaer først gik i gang med høsten 4 dage senere end os! Vi høstede de sidste Vin de Base druer (Aligoté) lørdag den 1. september, - og gik i gang med høsten af druerne til de 'stille vine', - altså hvide- og røde Bourgogner søndag den 2. september.

Høstkonditionerne var perfekte for druerne! Varmen fortsatte, - og det var hårdt for høstfolket at plukke i mere end 30°. Torsdag den 6. september faldt der igen en livgivende regn (30 mm. i Rully - og ca. 5 mm. i Montagny). Regnen var forudset, så vinplukkerne fik en tiltrængt fridag. Næste morgen var regnen absorberet af den tørre jord, - og saftspændingen i druerne var igen intakt!

Læs hele høstrapporten fra Knud Kjellerup ved at klikke på nedenstående link.

Se mere:
»Høstrapport fra Bourgogne

Forrige køkkenskriveriAlle køkkenskriverier
Søg i køkkenskriverier
Søgeord:


Kontakt (09.00-22.00)
Hanne Doré:64 84 10 50
Benny Doré:20 49 10 24
E-mail:Klik her
Åbningstider:Klik her
Instagram:Klik her
Facebook:Klik her
Nyhedsmail
Få besked om nye vine eller årgange, nyt fra vingårdene, gode tips eller måske et godt tilbud fra DoréDelicato.
Tilmelding:» Klik her
Find vin
» Pris
» Klassifikation
» Vinhus
» Nye vine og årgange
» Få flasker tilbage
» Med skruelåg
» Økologisk
» Gambero Rosso
» Wine Spectator
» Robert Parker
» Alle topvine
Eller skriv søgeord:
Bemærk!
» Klik her for info
Køkkenskriverier
Trofæ til Barone Montalto
29. oktober 2018
Det kendte østrigske magasin Falstaff, der beskæftiger sig med vin, ma.....
» Læs mere
Høstrapport fra Bourgogne
18. oktober 2018
Vores franske forbindelse Knud Kjellerup oplyser, at høsten 2018 er ov.....
» Læs mere
Udstilling forlænget
24. september 2018
Udstillingen i Cafe Biografen med mine malerier er blevet forlænget en.....
» Læs mere
» Alle køkkenskriverier